Contul unic in care se platesc impozitele s-a modificat. Noul cont se va utiliza incepand cu obligatiile de plata aferente lunii ianuarie

 

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a modificat contul unic, in care contribuabilii trebuie sa plateasca impozitul pe venituri si pe profit, precum si alte obligatii fiscale, se precizeaza intr-un ordin care a intrat astazi in vigoare. Potrivit documentului, noul cont va fi utilizat incepand cu obligatiile de plata corespunzatoare lunii ianuarie.

Potrivit Ordinului ANAF nr. 223/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 114 din 17 februarie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, contribuabilii vor plati impozitele si taxele intr-un nou cont – 20.A.47.01.00 “Sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire”, deschis pe codul de identificare fiscala al acestora, la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal la care ei sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe. In document se precizeaza ca noul cont se va utiliza pentru plata impozitelor si taxelor, incepand cu obligatiile fiscale aferente lunii ianuarie 2014.

Astfel, vechiul cont 20.47.01.01 “Venituri ale bugetului de stat – sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire” NU va mai fi valabil, el fiind inlocuit cu 20.A.47.01.00.

De asemenea, odata cu modificarea contului s-a schimbat implicit si denumirea nomenclatorului obligatiilor fiscale datorate la bugetatul de stat in Nomenclatorul Obligatiilor Fiscale datorate la bugetul de stat, care se platesc in contul unic 20.A.47.01.00 „Sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire”.

In plus, au fost introduse in acest nomenclator o serie de noi impozite care se vor plati in contul unic :

impozit pe veniturile din dividende obtinute din Romania de persoane nerezidente;
impozit pe veniturile din dobanzi obtinute din Romania de persoane nerezidente;
impozit pe veniturile din redevente obtinute din Romania de persoane nerezidente;
impozit pe veniturile din comisioane obtinute din Romania de persoane nerezidente;
impozit pe veniturile obtinute din Romania de persoane nerezidente din activitati sportive si de divertisment;
impozit pe veniturile reprezentand remuneratii primite de persoane juridice nerezidente care au calitatea de administrator, fondator sau membru al consiliului de administratie al unei persoane juridice romane;
impozit pe veniturile din servicii prestate in Romania si in afara Romaniei de persoane nerezidente;
impozit pe veniturile obtinute de persoane fizice nerezidente din premii acordate la concursuri organizate in Romania;
impozit pe veniturile obtinute la jocuri de noroc practicate in Romania de persoane fizice nerezidente;
impozit pe venituri din lichidarea unei persoane juridice romane realizate de persoane nerezidente.
Va reamintim ca in contul 20.A.47.01.00 “Sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire” se mai platesc, printre altele, impozitul pe venitul din salarii, impozitul pe venitul din pensii, impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microintreprinderilor, impozitul pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, impozitul pe veniturile din dobanzi.

Prin ordinul ANAF intrat in vigoare astazi s-a modificat si Nomenclatorul obligatiilor fiscale datorate bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, care se platesc in contul unic 55.02 «Disponibil al bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, in curs de distribuire».

Mai exact, noile dispozitii detaliaza o anumita categoria de persoane pentru care se datoreaza contributia individuala de sanatatate. Este vorba despre persoanele care executa o pedeapsa privativa de liberate sau se afla in arest preventiv, precum si persoanele care se afla in executarea unei masuri educative ori de siguranta privative de liberate, respectiv persoanele care se afla in perioada de amancare sau de intrerupere a executarii pedepsei privative de libertate.

Sursa: www.avocatnet.ro

 

Login