Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /home/cssro/conta-expert.com/wp-includes/compat.php on line 502

Warning: Use of undefined constant widget_cursvalutarbnr_register - assumed 'widget_cursvalutarbnr_register' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/cssro/conta-expert.com/wp-content/plugins/curs-valutar-bnr/curs_valutar_bnr.php on line 328

Notice: load_plugin_textdomain was called with an argument that is deprecated since version 2.7.0 with no alternative available. in /home/cssro/conta-expert.com/wp-includes/functions.php on line 4133

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; RH_Ym_Status has a deprecated constructor in /home/cssro/conta-expert.com/wp-content/plugins/rh-ym-status/rh-ym-status.php on line 44
Valoarea diurnei pentru deplasarile in tara a fost majorata: Cu cat trebuie platiti de-acum salariatii? | Expert contabil Alba Iulia

Valoarea diurnei pentru deplasarile in tara a fost majorata: Cu cat trebuie platiti de-acum salariatii?

Indemnizatia zilnica de delegare si detasare, pentru salariatii care calatoresc prin tara in interes de serviciu, a fost majorata printr-un act normativ publicat marti in Monitorul Oficial, care a si intrat in vigoare.

Astfel, potrivit Ordinului MFP nr. 60/2015, publicat in Monitorul Oficial nr. 68, valoarea diurnei pentru personalul bugetar a crescut cu 4 lei, ajungand la 17 lei/zi.

Noile indemnizatii trebuie acordate incepand din 27 ianuarie, data la care actul normativ a intrat in vigoare.

De asemenea, prin ordinul publicat marti, Finantele majoreaza la 45 de lei/noapte si valoarea cheltuielilor de cazare care pot fi compensate pentru salariatii care nu se cazeaza in unitati de cazare, cand sunt plecati in delegatie.

Si firmele din mediul privat sunt influentate de majorarea diurnei zilnice

Desi majorarea diurnei vizeaza personalul din sectorul bugetar, si afacerile din mediul privat sunt influentate de modificare, avand in vedere ca valoarea indemnizatiei de delegare pentru bugetari constituie un indicator de referinta pentru calculul diurnei neimpozabile in mediul privat.

Conform reglementarilor fiscale aplicabile in momentul de fata, felul in care diurnele sunt taxate de stat diurnelor depinde de valoarea lor.

Astfel, indemnizatia pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, a carei valoare depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice:

se supune impozitului pe salarii,
se include in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii, indiferent de entitatea platitoare (platitor de impozit pe profit, platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, organizatie neguvernamentala).
In acelasi timp, sumele acordate in limita a de 2,5 ori indemnizatia pe perioada delegarii si detasarii acordata salariatilor din institutiile publice :

nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile;
nu se cuprind in baza lunara a contribuitilor sociale obligatorii.
Cu alte cuvinte, un salariat angajat in mediu privat poate primi, incepand din 27 ianuarie, o diurna neimpozabila pentru delegatie in tara in suma de 17 lei x 2,5 = 42,5 lei/zi. Pentru orice suma de bani care depaseste aceasta valoare, angajatul va trebui sa plateasca impozit pe venitul din salarii si contributii de asigurarilor sociale obligatorii.

Sursa: www.avocatnet.ro

Login