Plafonul pentru microintreprinderi ar putea fi diminuat la 50.000 de euro. Informatia este vehiculata de presa, dar nu a fost confirmata de Finante

Limita pentru veniturile microintreprinderilor ar putea fi redusa de la 65.000 de euro la circa 50.000 de euro incepand din 2014, mentioneaza Mediafax. Nu este prima data cand presa relateaza despre acest subiect. In luna septembrie a aparut aceeasi informatie, insa la acea data Ministerul Finantelor a dezmintit informatia.
Pragul de 65.000 euro de la care o societate devine platitoare de impozit pe profit ar putea fi redus la 200.000 lei adica aproximativ 50.000 de euro, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal, obtinut de Mediafax. Noile reglementari ar urma sa se aplice din 2014.

Mai mult, documentul prevede si schimbarea conditiilor de incadrare in categoria microintreprinderilor, astfel ca vor intra in acest regim si firmele care inregistreaza cel mult 20% din venituri din activitati de consultanta si management. Aceasta schimbare vine in conditiile in care, conform legislatiei in vigoare, firmele care obtin venituri din consultanta si management nu pot avea statutul de microintreprindere.

De asemenea, calculul si plata impozitului pe profit vor fi efectuate incepand cu trimestrul in care au fost depasite aceste limite, luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.

AvocatNet.ro a incercat sa obtina pozitia Ministerului Finantelor cu privire la modificarile care ar urma sa se aplice microintreprinderilor, insa reprezentantii ministerului nu au putut fi contactati.

Presa centrala a mai relatat in luna septembrie ca Ministerul Finantelor pregateste un proiect prin care va modifica regulile aplicate microintreprinderilor. Insa la acea data MFP a dezmintit doar informatia potrivit careia ar putea fi redus plafonul de la care o societate devine platitoare de impozit de profit. In privinta celorlalte modificari mentionate in presa, ministerul nu a comentat.

Care este regimul fiscal al microintreprinderilor?

Potrivit legislatiei in vigoare, microintreprinderile sunt acele societati comerciale care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

 • au realizat venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului,
 • au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro,
 • capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale,
 • nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.

Nu uitati! De la 1 februarie toate firmele care realizeaza venituri sub 65.000 de euro, indiferent de numarul de salariati, au fost obligate sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca pana in acel moment ele erau platitoare de impozit pe profit. Ulterior, incepand cu 1 iunie, regimul fiscal aplicat microintreprinderilor a devenit optional pentru firmele care se infiinteaza in cursul anului, cu conditia ca ele sa aiba un capital social de minim 25.000 de euro. In cazul in care conditia referitoare la capitalul social nu este respectata, persoanele juridice devin microintreprinderi incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea reprezentand echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro de la data inregistrarii.

In momentul de fata microintreprinderile beneficiaza de un regim fiscal avantajos in cele mai multe cazuri, ele datorand la bugetul de stat un impozit de 3% pe veniturile realizate.

Mai exact, cota de impozitare de 3% si se aplica asupra bazei impozabile constituita din veniturile din orice sursa din care se scad:

 • veniturile aferente costurilor stocurilor produse;
 • veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
 • veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
 • veniturile din subventii de exploatare;
 • veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
 • veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
 • veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.

Sursa: www.avocatnet.ro

Login