Noile contributii sociale aplicabile de azi

Cotele contributiilor sociale obligatorii s-au modificat, astfel ca din 1 octombrie sunt valabile noi valori.

De astazi, angajatorii vor beneficia de reducerea contributiei de asigurari sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale, ca urmare a aplicarii dispozitiilor Legii nr. 123/2014. Astfel, pentru salariile de dupa 1 octombrie, angajatorii vor aplica cote reduse de CAS.

Concret, potrivit noilor reglementari, cotele CAS valabile de astazi sunt urmatoarele:

26,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 15,8% pentru contributia datorata de angajator;
31,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator;
36,3% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator.
Care sunt cotele contributiilor la sanatate si somaj?

Reducerea cu cinci puncte procentuale, in vigoare de astazi, se aplica numai pentru contributiile de asigurari sociale, adica cele la sistemul public de pensii.

In ceea ce priveste contributiile la sistemul asigurarilor de sanatate si la cel pentru somaj, acestea au ramas neschimbate.

Astfel, contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) are aceeasi valoare ca si pana acum, respectiv:

5,2% pentru cota datorata de angajatori, prevazuta la art.258 din Legea nr.95/2006;
10,7% pentru cota datorata de persoanele prevazute la art.259 alin.(6) din Legea nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
5,5% pentru celelalte categorii de persoane care au obligatia platii contributiei direct sau cu plata din alte surse.
De asemenea, cotele contributiilor la somaj sunt urmatoarele:

0,5% – contributia datorata de angajatori;
0,5% – contributia individuala.
In plus, angajatorii mai datoreaza o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, diferentiata in functie de clasa de risc, cuprinsa intre 0,15% – 0,85%, precum si o contributie de 0,25% pentru la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.
Sursa: avocatnet.ro

Login